Szlachetne Zdrowie

F.A.Q. - Pytania i odpowiedzi

1 Zwracam uwagę na to, co jem i z jakich źródeł pochodzi mój pokarm. Czy to wystarczy, aby cieszyć się dobrym zdrowiem?

W opinii dr Rath, pioniera Medycyny Komórkowej (www.rath-eduserv.com), ,,nie powinniśmy się dać zwieść samozwańczym apostołom diety i mistrzom jogi" (Rath, 2007:247). Źródłem zdrowia człowieka jest zapewnienie każdej komórce człowieka wystarczającej ilości składników pokarmowych, tj. makroelementów (białka, węglowodany i tłuszcze) i mikroelementów (witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i aminokwasy) (Rath, 2007).

Zdrowie i choroba określone są na poziomie milionów komórek tworzących nasze ciało i organy (Rath, 2007:225)

2 Co to jest Medycyna Komórkowa?

Medycyna Komórkowa jest nauką, która analizuje potrzeby pokarmowe komórki i wskazuje na potrzebę uzupełniania współczesnego pokarmu mikroelementami, gdyż pokarm ten jest zubożony. Źródłem życia jest energia (ATP) produkowana przez komórkę. Niedożywiona komórka produkuje za mało energii dla życia. Jakże często pierwszym objawem choroby jest uskarżanie się na brak energii. Jest to sygnał, że Twoje komórki są niedożywione.

mało energii życia = początek choroby

3 Jak wytłumaczyć, że w przeszłości ludzi nie połykali mikroelementów i cieszyli się dobrym zdrowiem?

W przeszłości pokarm posiadał więcej mikroelementów. Od lat 60-tych ubiegłego stulecia wielkotowarowa produkcja żywności, co oznacza: z najmniejszej połaci gleby wyprodukować jak najszybciej i jak najwięcej, powoduje, że współczesny pokarm posiada tylko nikły procent wartości odżywczej w porównaniu z tym, co posiadał kiedyś. Ponadto jest skażony nawozami sztucznymi i środkami ochrony roślin.

4 Wszystkie warzywa i owoce, które konsumuję, produkuje sam. Nie używam nawozów sztucznych, ani chemicznych środków ochrony roślin. Czy zatem one również są niepełnowartościowe?

Roślina, aby się rozwijać potrzebuje wodę. Zazwyczaj jest to woda pochodząca z opadów deszczu. Okazuje się, że woda jest nośnikiem informacji o środowisku, w którym przebywa. ,,Można powiedzieć, że woda jak taśma magnetyczna zapisuje rezonans magnetyczny innych substancji i w ten sposób absorbuje właściwości innych substancji, sama je przejmuje - można by rzec małpuje i przekazuje je jako własne. Można to wyjaśnić w ten sposób, ze woda zatrzymuje informacje zanieczyszczonych substancji w swojej strukturze cząsteczkowej, tak że ich właściwości są nadal widoczne, nawet jeśli woda zmieniła formę" (Higa, 2003:138). Tradycyjnie woda wyparowując była oczyszczana przez promienie słoneczne w wyższych warstwach atmosfery. Obecnie wyższe warstwy atmosfery są tak zanieczyszczone, że oczyszczona para wodna, czyli woda, zostaje zanieczyszczona zanim opadnie na ziemię w postaci deszczu. Toteż problem zanieczyszczenia wody jest bardzo poważny. Konsekwencją tego jest powszechne zatrucie gleb wodą deszczową w mniejszym, bądź też większym stopniu. Zatrucie gleby obniża wartości odżywcze rosnących na niej roślin. W Tabeli 1 zostały przedstawione zawartości kilku istotnych mikroelementów potrzebnych dla zdrowia komórki, czyli produkcji energii życia, w latach 1985 i 2002. Dane z 2002r w porównaniu z 1985 r. są już i tak niepokojące. Od tego czasu zawartość mikroelementów zapewne jeszcze bardziej się obniżyła, gdyż chemizacja rolnictwa raczej uległa zwiększeniu. Może tutaj należy poszukiwać zwiększenia liczby zachorowań na nowotwory, alergie, etc.

Związki mineralne i witaminy, zawartość w miligramach na 100g produktu spożywczego
Produkt Składnik 1985 2002 Różnica
Owoce
Jabłka Witamina C 5 2 -60%
Banany Wapń 8 7 -12%
Kwas foliowy 23 5 -79%
Magnez 31 24 -23%
Witamina B6 330 18 -95%
Truskawki Wapń 21 12 -43%
Witamina C 60 8 -87%
Warzywa
Brokuły Wapń 103 28 -73%
Kwas foliowy 47 18 -62%
Magnez 24 11 -55%
Fasola Wapń 56 22 -51%
Kwas foliowy 39 30 -23%
Magnez 26 18 -31%
Witamina B6 140 32 -77%
Kartofle Wapń 14 3 -78%
Magnez 27 14 -48%
Marchew Wapń 37 28 -24%
Magnez 21 6 -75%
Szpinak Magnez 62 15 -76%
Witamina C 61 18 -65%

Tabela 1. Owoce i warzywa wczoraj i dziś
 

Źródło: 1985 Geigy (Szwajcaria) 1996 oraz 2002 sanatorium Szwarcwald Oberthal

Czy sądzą Państwo, w świetle tych informacji, że nasza dieta w pełni zaspokoi zapotrzebowanie naszego organizmu na mikroelementy (witaminy i minerały)? Odpowiedz na to pytanie nasuwa się sama. Dlatego już teraz musimy zadbać o mikroelementy, jakie dostarczamy do naszego organizmu. I nie chodzi tu tylko o samo dostarczenie witamin i minerałów, ale również o jakość i odpowiednią ilość witamin.

5 Jakie mogą być pierwsze objawy niedoboru mikroelementów w naszym pokarmie?

Zazwyczaj pierwszym objawem niedoboru mikroelementów w naszym pokarmie jest brak energii życia i pogorszone samopoczucie. Mikroelementy są niezbędne do produkcji energii (ATP) w komórce. Energia ta jest energią życia. W następnej kolejności pojawia się objawy chorób generowanych przez stres środowiska, w którym żyjemy oraz inne dolegliwości związane z uwarunkowaniami genetycznymi.

6 Dlaczego rządy państw nie dbają o to, aby produkowany pokarm był zdrowy?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo trudna, ale można snuć kilka hipotez:

  • Być może istnieją korporacje, którym zależy na tym, aby było coraz więcej ludzi chorych, których trzeba będzie podtrzymywać przy życiu, a to kosztuje. Koszty leczenia pokrywają podatnicy ze swoich podatków oraz ze swoich własnych oszczędności. Politycy mogą być sponsorowani przez korporacje, o których mowa, zatem nie jest w ich interesie osobistym, aby zadbać o zdrowie narodu, którym rządzą.
  • Może komuś zależy, aby zmniejszyć liczebność mieszkańców kuli ziemskiej. Mówi się ostatnio bardzo dużo o przeludnieniu i że szkodzi ono ekologii Ziemi.
7 Czy można zatem żyć bez połykania mikroelementów?

Z pewnością tak! Jednakże można być bardziej twórczym, produktywnym i dłużej zachować wigor życia jeżeli dostarczy się komórkom organizmu niezbędnych mikroelementów do optymalnej produkcji energii życia.

8 Jaki styl życia wymusza wprowadzenie dodatkowych mikroelementów do konsumowanej pokarmu?

Pośpiech, dyspozycyjność, dzwoniące telefony powodują stres, który zwiększa zapotrzebowanie na mikroelementy. Ich brak w naszym pokarmie powoduje wypalenie naszego organizmu, tzw. burnout, które jest bardzo trudne i długie w leczeniu. Niestety, kończy się on często zawałem, nowotworem, załamaniem psychicznym czy stwardnieniem rozsianym.Organizm ludzki można porównać do silnika. Im lepsze paliwo, czyli pokarm dla komórki dostarczymy, tym dłużej będzie on działał bez zepsucia, czyli choroby.

Im większy stres, tj. obciążenie organizmu człowieka - tym większe zapotrzebowanie na energię, czyli mikroelementy potrzebne do jej produkcji.

9 Od jakiego wieku powinno się zacząć uzupełniać dietę mikroelementami?

Zabrzmi to może tendencyjnie, ale uzupełnianie pokarmu dodatkowymi mikroelementami najlepiej rozpocząć przed planowaniem poczęcia dziecka zarówno u kobiety jak i mężczyzny. Co trzeci noworodek rodzi się z alergią. Skolioza noworodkowa występuje coraz częściej! Można przypuszczać, że brak wszystkich mikroelementów w pokarmie matki będzie miał negatywny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka w jej łonie. W czyim interesie może być rodzenie się dzieci takich jak na zdjęciu obok (Rys. 1). Zobacz również: http://www.chiropraktycy.pl/ zakładka publikacje prezentacja: 10. Skolioza idiopatyczna boczna - ukryta przyczyna (2007).


Rys. 1.
 
10 Z jakiego źródła nabywać mikroelementy / suplementy?

Dobre źródło dostawy mikroelementów /suplementów to takie, z którego się osobiście korzysta przynajmniej 1.5 roku i zauważa się u siebie pozytywne zmiany w wielu aspektach swojego zdrowia oraz nie zamierza z niego rezygnować.

Na co koniecznie trzeba zwrócić uwagę przy wyborze mikroelementów / suplementów:
  • Mikroelementy powinny koniecznie być pochodzenia naturalnego, a nie syntetycznego. Mikroelementy syntetyczne są rozpoznawane przez organizm ludzki jako ciało obce i muszą zostać zagospodarowane tworząc często związki toksyczne. Ponadto, wchłanialność mikroelementów syntetycznych wg różnych źródeł waha się zaledwie w granicach 3-10%.
  • Producent mikroelementów powinien stosować najwyższe procedury jakości, tzw. 6S (Selection, Sourcing, Structure, Standardization, Safety, Substantiation), czyli (1) stosować selekcję w doborze bioaktywnych składników, (2) surowiec powinien być najwyższej jakości, (3) struktura molekularna zawierającego mikroelementy powinna być tak skonstruowana, aby zapewnić jego pełną wchłanialność przez organizm, (4) produkt powinien zawierać standaryzowaną, rzeczywistą zawartość bioaktywnych mikroelementów, (5) producent powinien ponadto sprawdzać surowce renomowanego dostawcy na zawartość w nich składników toksycznych powszechnie występujące w powietrzu, wodzie i glebie, (6) niezbędna jest również baza naukowa potwierdzającą kliniczną efektywność mikroelementów używanych przez producenta.
  • Posiadanie swoich własnych plantacji do produkcji naturalnych mikroelementów jest dobrą praktyką. Nie zapewnia to jednak, że produkt tej plantacji będzie wolny od związków toksycznych powszechnie obecnych w powietrzu, a zatem i w deszczu, jak i wodach gruntowych, który jest niezbędny dla rozwoju rośliny. Niezbędne wydaje się zatem badanie wszystkich składników za pomocą spektrometra masowego, który jest w stanie wykryć jedna cząstkę niechcianego składnika, np. toksyny w 53 miliardach cząsteczek. Praktycznie można to porównać do znalezienia kropli atramentu w 3 375 000 (trzech milionach trzystu siedemdziesięciu pięciu tysiącach) litrach wody. Dla porównania taka ilość wody mieści się w basenie o rozmiarach olimpijskich.
11 Co to jest suplement?

Suplement to ogólnodostępny środek spożywczy, często określany jako specjalistyczna forma pokarmu, przeznaczony do uzupełniania codziennej diety. Zawierająca on w sobie mikroelementy (witaminy, minerały, pierwiastki śladowe i aminokwasy), kwasy tłuszczowe, oraz flawonoidy.

12 Dlaczego czystość suplementów jest tak istotna?

Wyobraź sobie, że połykasz 4 tabletki dziennie przez 10 lat, które zawierają związki toksyczne. Nie trudno policzyć ile w tym czasie można spożyć toksyn i zanieczyszczeń. Rachunek jest prosty!

13 Dlaczego z rozwagą należy wybierać firmy producentów suplementów?

Niektórzy producenci suplementów informują na opakowaniu produktu, ze zawiera on, powiedzmy 500 mg witaminy C pozyskanej z naturalnego źródła, ale tylko 10% jest w nim bioaktywnej formy witaminy C, czyli tej, która może zostać wchłonięta przez nasz organizm. Ponadto nazwa składnika suplementu nie zawsze zapewnia, że jego struktura molekularna jest najwyższej jakości.

Potrzeba suplementacji, czyli uzupełnianie pokarmu, który konsumujemy, mikroelementami jest rozpoznawana coraz częściej nawet przez najbardziej konserwatywnych przedstawicieli naturalnej profilaktyki prozdrowotnej. Suplementacja zaczyna być potężny przemysłem, w którym pojawiają się nieuczciwi producenci żyjący kosztem na niewiedzy konsumentów.

14 Czy można suplementajcą / mikroelementami leczyć choroby?

Tak można, ale zajmuje to kilka do kilkanaście miesięcy. NALEŻY JEDNAK SKONSULTOWAC SWÓJ STAN ZDROWIA Z LEKARZEM PROWADZĄCYM, KTÓRY JEST W STANIE MONITOROWAĆ ZARÓWNO POPRAWĘ JAK I POGORSZENIE STANU ZDROWIA.

Mikroelementy spożywane regularnie przywracają prawidłowe działanie wszystkich komórek ciała, oczyszczają, odżywiają i regenerują organizm, zatem przywracają zdrowie i wigor życia. Okazuje się, że często uzupełnianie spożywanej żywności mikroelementami podczas leczenia farmakologicznego, zaordynowanego przez lekarza medycyny konwencjonalnej, powoduje lepsze działanie leków. Skrócony zostaje zatem okres leczenia farmakologicznego.

15 Czego mogę oczekiwać, kiedy zacznę uzupełniać mój pokarm mikroelementami?

Ze zdziwieniem możesz nawet nie zauważyć, że podróż, która codziennie odbywasz już cię tak nie męczy, nie potrzebujesz drzemki popołudniowej. Wychodzisz na czwarte piętro, podbiegasz do autobusu i robisz to bez zadyszki. O dziwo nie złapałeś żadnej grypy a jest już wiosna, a przeziębienie, jeżeli złapałeś, to znikło szybko i nie pozostawiło powikłań (kaszel, chrypka, etc,). Latem zauważasz, że wiosenna alergia jakoś cię ominęła w tym roku. Fryzjer zauważa, że Twoje włosy zrobiły się gęstsze i lśniące, zaś krem do rąk leży bezużyteczny. Zauważasz, jaki świat jest piękny. Uśmiechasz się częściej do siebie i innych robisz się bardziej tolerancyjny i wyrozumiały.

16
Opracował: Henryk Dyczek
Biografia:
  • Higa t. 2003. Rewolucja w ochronie naszej planety. Puławy: Greenland-Technologia EM
  • Rath M. 2007. Dlaczego zwierzęta nie dostają zawałów serca? www.rath-eduserv.com
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu rejestrowania statystyk oglądalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie plików cookies, skonfiguruj odpowiednio przeglądarkę.